Hoe het begon

Oprichters van De Tatelaarhoeve zijn Jan en Els Berndsen-Aaldering. Jan en Els zijn hun hele leven lang al bezig met de verzorging van dieren. Na hun trouwen in 1974 namen zij de boerderij over van vader en moeder Berndsen aan de Hoevestraat in Ooy (bij Zevenaar). Jan en Els bouwden het bedrijf uit tot een volwaardig varkensbedrijf. Ook in die tijd werd er soms al een nestje hondjes gefokt, waaronder Mechelse herders en Jack-Russel terriërs. Het omgaan met honden zat hen toen al in het bloed.

Elise wordt begroet door de pups… (1982)

In 1976 werd dochter Marjolanda geboren, gevolgd door Elise in 1979. Ook zij groeiden op met honden en hielpen met regelmaat mee met de verzorging van alle dieren op de boerderij. Daarnaast waren zij zeer actief met het beoefenen van de paardensport. Vele prijzen werden door de zusjes binnengesleept. Uiteindelijk gingen ook zij hun eigen weg; Marjolanda werd schoonheidsspecialiste en opende haar eigen schoonheidssalon in Varsseveld (Puro Face & Body) en Elise ging werken als uitvaartverzorgster in de uitvaartverzorging.         

Elise met Rommy (1984)

Door de komst van de betuwelijn in 1998 werd het gezin verplicht te verhuizen. Een verdrietige periode voor allemaal, vooral ook omdat moeder Berndsen nog bij hen inwoonde en zij inmiddels al 95 jr was. Ook het verlaten van het oudershuis (moeder Berndsen, Jan, Marjolanda en Elise) viel zwaar! Gelukkig vonden zij een nieuwe boerderij aan de Tatelaarweg te Didam en het definitieve verhuizen werd een feit. Na vele verbouwingen (van woonhuis en boerderij) werd het uitgebouwd tot een modern kippenbedrijf met uitsluitend moederdieren (scharrel). Een hele stap voor Jan en Els om van een varkensbedrijf naar een kippenbedrijf over te schakelen, maar ook dat ging hen goed af! Helaas werd Jan na een aantal jaren daarna getroffen door een klaplong en viel het niet meer mee om nog met de kippen te werken ivm fijnstof. Dierenarts Pouw uit Duiven (nu DAP ’t Holland) raadde hen destijds aan om met een hondenpension te starten aangezien daar volgens hem veel behoefte aan was. Hij liep tenslotte al meer dan 40 jaar bij de familie Berndsen en kende hen zo goed dat hij zeker wist dat dit aan hen was besteed.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Els-2008-300x225.jpg
Els in de speelweide (2008)

In 2002 begonnen Jan en Els hier voorzichtig mee, maar al snel bleek dit een goede stap. Het hondenpension werd echt hun ding en het groeide uit tot een bedrijf met een volledige dagtaak. Uiteindelijk zijn ze met de kippen gestopt, zodat ze zich alleen nog maar bezig konden houden met de verzorging van de pensionhonden. Doordat ze groter werden hielp dochter Elise ook al met regelmaat mee en zorgde voor de hondjes als Jan en Els een keer op vakantie gingen. Het bedrijf blijft groeien, maar ook Jan en Els worden een dagje ouder. Dochter Elise en schoonzoon Raymond toonden interesse om het bedrijf in de toekomst over te willen nemen en zo werd het familiebedrijf een feit. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Jan-2009_1-300x200.jpg
Jan in de speelweide (2009)

Inmiddels zijn ook Elise en Raymond fulltime bezig met de honden en kunnen Jan en Els het soms wat rustiger aan doen. Naast het eigen gezin (Jan & Els en Raymond & Elise) werken ook Teuntje van Marwijk en Cheyenne Stokman in vaste dienst bij De Tatelaarhoeve. Tijdens de vakantieperiodes en weekenden zijn er ook nog een aantal oproepkrachten werkzaam, zie ‘ons team’.